Week van de werkstress
De week van 13 tot 17 november staat in het teken van de Week van de Werkstress. Een moment waarop we stilstaan bij de uitdagingen waarmee werknemers en werkgevers worden geconfronteerd.
Thema Verbinding
Dit jaar draait de Week van de Werkstress om het centrale thema: Verbinding! In deze tijd van werken lijkt het alsof we steeds minder verbonden zijn en steeds meer als individu in de samenleving staan. Niet verrassend dus dat werkstress vaker voorkomt, met één op de vijf werknemers die burn-outklachten ervaart. Werkdruk, gebrek aan autonomie en een verstoorde werk-privé-balans worden vaak genoemd als oorzaken van stress en verzuim. Het vinden van balans tussen werk en gezondheid is makkelijker gezegd dan gedaan. Werk is meer dan alleen een baan; het gaat om ergens bij horen, een sociaal netwerk hebben, en iets bijdragen. Werk staat gelijk aan verbinding, en echte verbinding draagt bij aan werkplezier.
Impact van werkstress op de zorgsector
De impact van werkstress is overal voelbaar, ook in de zorgsector. Zorgpersoneel staat dagelijks voor complexe uitdagingen, en de recente gezondheidscrisis heeft de druk alleen maar vergroot. Het personeelstekort in de zorg maakt de situatie nog ingewikkelder, waarbij mantelzorgers en verpleegkundigen vaak de dubbele last dragen van werkstress en de zorg voor patiënten. Bij Uw Zorgcompaan slaan we de handen ineen met zorginstellingen om deze impact te verminderen. Onze focus ligt niet alleen op het verminderen van werkstress, maar ook op het creëren van een ondersteunende omgeving waarin zowel zorgprofessionals als mantelzorgers kunnen bloeien.
Hoe kun je werkstress voorkomen
Het voorkomen van werkstress is niet alleen gunstig voor het welzijn van werknemers, maar het draagt ook bij aan een productievere en positievere werkomgeving. Dit zijn enkele strategieën die werkgevers en werknemers kunnen overwegen om werkstress doeltreffend te voorkomen:
- Zorg voor ontspanning: Ontspanning zorgt dat we onze accu weer opladen. Het is noodzakelijk om je werk los te kunnen laten, bijvoorbeeld door ‘s avonds je werktelefoon durven uit te zetten. Plan vrije tijd en leuke dingen in je agenda.
- Maak plezier en lach: Plezier maken en lachen zijn gezond. Ze verbeteren onze contacten, vergroten onze veerkracht én verminderen stress. Ga op zoek naar dit soort momenten. Wie of wat maakt je aan het lachen of met wie of wat maak je plezier? En hoe kun je ervoor zorgen dat deze momenten vaker voorkomen?
- Beweeg: Lichaamsbeweging helpt om stress te verminderen. Concentreer je tijdens het bewegen zoveel mogelijk op de activiteit: wat voel je? Wat zie je? En wat hoor je? Zo voorkom je dat je aan je werk gaat denken en maak je je hoofd echt leeg.
Week van de Werkstress-event
Op woensdag 15 november van 14.00 tot 18.00 uur organiseert OVAL het Week van de Werkstress-event in Utrecht. Tijdens dit evenement wil de brancheorganisatie een positieve bijdrage leveren aan het werkgeluk en de mentale gezondheid van werk(gev)end Nederland. Karien van Gennip, demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en vicepremier, zal een toespraak houden en het evenement officieel openen. Aanmelden kan via deze link.