Ommerenveldseweg 44
4032 NC Ommeren
Bel ons direct
+31 344 - 603 891
Stuur ons een e-mail
service@uwzorgcompaan.nl

Weer communiceren dankzij de nieuwe app Talkie

Weer communiceren dankzij de nieuwe app Talkie

13 juni 2023

Voor mensen die door een ziekte of operatie moeite hebben met spraak kan communicatie een dagelijkse uitdaging vormen. Erwin Oudshoorn die zelf na een kaakoperatie een tijd niet kon praten, ontwikkelde een nieuwe app die tekst omzet naar spraak. De app Talkie heeft het vermogen om geschreven tekst om te zetten in gesproken taal, waardoor mensen met spraakproblemen makkelijker kunnen communiceren. Inmiddels hebben wereldwijd al 5000 mensen de app gedownload.

Toegankelijke communicatie

Een van de belangrijkste voordelen van een tekst-naar-spraak app is dat het mensen met spraakproblemen in staat stelt om op een toegankelijke manier te communiceren. Talkie kan  geschreven tekst, zoals getypte berichten of notities, omzetten in gesproken woorden met behulp van geavanceerde spraaksynthese-technologie. Dit stelt de gebruiker in staat om zijn of haar gedachten en boodschappen duidelijk over te brengen, zelfs als het spreken moeilijk is. Talkie biedt ook flexibiliteit en aanpasbaarheid aan de individuele behoeften van gebruikers. De app kan  geïnstalleerd worden op verschillende apparaten, zoals smartphones, tablets of computers, zodat de app altijd binnen handbereik is. Bovendien kunnen gebruikers de app aanpassen aan hun persoonlijke voorkeuren, zoals het kiezen van een stem of het instellen van de spreeksnelheid en toonhoogte.

Real-time communicatie

Een ander voordeel van Talkie is de mogelijkheid van snelle en real-time communicatie. Deze app werkt met een typfunctie waarbij gebruikers de tekst direct kunnen invoeren, waarna de app deze tekst omzet in spraak. Hierdoor kunnen mensen met direct  reageren op gesprekken. Dan kan prettig zijn  tijdens sociale interacties of bijvoorbeeld noodsituaties. Het gebruik van Talkie kan een aanzienlijke impact hebben op het zelfvertrouwen en de empowerment van mensen met spraakproblemen

Ondersteuning voor meerdere talen

Talkie biedt ook ondersteuning voor meerdere talen, waardoor gebruikers kunnen communiceren in hun moedertaal of een taal naar keuze. Dit vergroot de mogelijkheden voor mensen met spraakproblemen om te communiceren met een breder publiek en maakt het gemakkelijker om deel te nemen aan diverse sociale en professionele contexten.

MS en ALS

Voor mensen met spierziekten zoals ALS en MS kan Talkie een waardevol hulpmiddel zijn om de communicatie te vergemakkelijken. Deze progressieve aandoeningen kunnen de spieren die betrokken zijn bij spraak aantasten, waardoor het spreken steeds moeilijker wordt. Mensen die afhankelijke zijn van invasieve beademing en daardoor niet meer kunnen spreken, hebben veel baat bij deze nieuwe app. Met Talkie kunnen mensen met de ziekte van Parkinson, ALS of MS eenvoudig geschreven tekst omzetten in gesproken woorden, waardoor ze in staat zijn om hun gedachten en behoeften op een duidelijke en begrijpelijke manier te uiten, zelfs als het spreken niet langer mogelijk is. De app helpt bij het behouden van  controle en autonomie, en het stelt patiëntenin staat om betrokken te blijven bij gesprekken, sociale interacties en belangrijke besluitvormingsprocessen. De app is te downloaden via de Google Play Store of de App Store.

Talkie als ondersteuning van zorg

Voor zorginstellingen is een app zoals Talkie ook een nuttig hulpmiddel. Voor patiënten met spraakproblemen, zoals mensen met de ziekte van Parkonson, MS,  ALS of ernstige afasie, kan de app  Talkie worden gebruikt om effectief te communiceren met zorgverleners. Patiënten kunnen geschreven berichten typen op een apparaat, en de app zal deze omzetten in gesproken taal, waardoor ze hun behoeften, zorgen of vragen kunnen uiten aan de zorgverleners. Dit vergemakkelijkt de communicatie en zorgt voor een beter begrip van de zorgbehoeften van de patiënt.