Ommerenveldseweg 44
4032 NC Ommeren
Bel ons direct
+31 344 - 603 891
Stuur ons een e-mail
service@uwzorgcompaan.nl

Waarom is beweging voor iemand met een spierziekte zo belangrijk?

Waarom is beweging voor iemand met een spierziekte zo belangrijk?

25 mei 2023

Het dagelijks krijgen van genoeg beweging is heel erg belangrijk voor iedereen, of je een spierziekte heb of niet. Mensen met een spierziekte als MS of ALS zijn lichamelijk beperkt en snel vermoeid waardoor het lastig is om voldoende beweging te krijgen. In dit artikel bespreken we waarom beweging zo belangrijk is en wat alternatieven zijn voor mensen met een spierziekte om voldoende te blijven bewegen.

Fysieke voordelen van bewegen

Hoewel het misschien tegenstrijdig lijkt om te bewegen als de spieren verzwakken, biedt regelmatige fysieke activiteit tal van voordelen voor deze individuen. Voor mensen met een spierziekte kan lichaamsbeweging een belangrijke rol spelen in het beheersen van symptomen en het behouden van de kwaliteit van leven. Er zijn verschillende fysieke voordelen van beweging voor mensen met een spierziekte:

  1. Behoud van spierkracht en functionaliteit: Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om de spierkracht en -functie te behouden, zelfs als de ziekte voortschrijdt. Het kan helpen om spieratrofie tegen te gaan en de mobiliteit te behouden.
  2. Verbetering van de cardiovasculaire gezondheid: Lichaamsbeweging kan de hart- en longfunctie verbeteren, zelfs als de spierkracht afneemt. Cardiovasculaire oefeningen zoals fietsen, zwemmen of aangepaste aerobics kunnen helpen om het uithoudingsvermogen te vergroten en de algemene gezondheid te bevorderen.
  3. Verlichting van stijfheid en spasticiteit: Beweging kan helpen om stijfheid en spasticiteit te verminderen, veelvoorkomende symptomen bij spierziekten. Het uitvoeren van regelmatige rekoefeningen en lichte mobilisatieoefeningen kan de spieren ontspannen en de bewegingsvrijheid vergroten.
  4. Ondersteuning van gewrichtsgezondheid: Door beweging worden gewrichten gestimuleerd en wordt de bloedcirculatie naar het kraakbeen verbeterd. Dit kan bijdragen aan het behoud van de gewrichtsgezondheid en het verminderen van pijnlijke symptomen.

Mentale voordelen van bewegen

Naast de fysieke voordelen van beweging, zijn er ook verschillende voordelen voor de mentale gezondheid van iemand met een spierziekte. Zo zorgt voldoende beweging voor het verbeteren van de stemming en het welzijn. Het zelfvertrouwen kan versterkt worden: het behouden van een actieve levensstijl ondanks de uitdagingen van een spierziekte kan het zelfvertrouwen vergroten en een gevoel van eigenwaarde bevorderen. Als laatste zorgt beweging vaak voor sociale interactie, bijvoorbeeld door deelname aan een gepaste groepsactiviteit zoals yogalessen, zwemgroepen of rolstoelbasketbal.

Aangepast bewegen

Bij het omgaan met een spierziekte is het belangrijk om activiteiten te kiezen die passen bij je individuele mogelijkheden en beperkingen. Werk samen met een fysiotherapeut of een andere gekwalificeerde professional om een op maat gemaakt oefenprogramma te ontwikkelen dat is afgestemd op de specifieke behoeften en mogelijkheden. Dit kan bestaan uit aangepaste krachttrainingsoefeningen, stretching, evenwichtsoefeningen en lichte cardiovasculaire activiteiten.

Meer informatie

Voor meer informatie over bewegen en sporten met een spierziekte is het aan te raden om de website van Spierziekten Nederland te raadplegen. Hier zijn onder andere verschillende oefeningen voor thuis te vinden en meer informatie en tips. Bekijk de website hier.