Ommerenveldseweg 44
4032 NC Ommeren
Bel ons direct
+31 344 - 603 891
Stuur ons een e-mail
service@uwzorgcompaan.nl

4 november, Dag van de Cliëntondersteuning

4 november, Dag van de Cliëntondersteuning

Op 4 november staat Nederland in het teken van de Dag van de Cliëntondersteuning, een dag die gewijd is aan het erkennen en vieren van de buitengewone bijdrage van cliëntondersteuners. Georganiseerd door de Beroepsvereniging van Cliëntondersteuners (BCMB), roept deze dag op tot het benadrukken van het belang van onafhankelijke cliëntondersteuning in ons land. Het is een dag waarop we stilstaan bij de cruciale rol van deze professionals in het begeleiden en ondersteunen van mensen met complexe zorg- en ondersteuningsbehoeften.

Wat houdt cliëntondersteuning in?

Cliëntondersteuning is als een helpende hand voor iedereen die door de bomen het bos niet meer ziet in de zorgjungle. Het draait om het bieden van duidelijkheid, onafhankelijk advies en een luisterend oor, zonder verbonden te zijn aan een specifieke zorginstelling.

De veelzijdige rol van cliëntondersteuners

Cliëntondersteuners zijn deskundigen die zijn opgeleid (vaak met een post HBO-opleiding tot Clientondersteuner) om mensen te begeleiden in het doolhof van zorg en ondersteuning, en helpen je bij het vinden van de juiste informatie en opties. Daarnaast bieden ze een schouder om op te leunen, helpen ze bij het oplossen van geschillen en werken ze aan het wegnemen van obstakels die je pad kunnen blokkeren. Het doel? Jou helpen om de regie over je eigen zorg en welzijn in handen te nemen.

Enkele van hun belangrijke taken zijn:

  • Verstrekken van cruciale informatie: Cliëntondersteuners bieden inzicht in beschikbare diensten, rechten en verplichtingen. Ze helpen bij het ontrafelen van complexe informatie en procedures, bijvoorbeeld over zorgorganisaties, verschillende vormen van zorg en eventuele wachtlijsten.
  • Ondersteuning bij besluitvorming: Ze moedigen cliënten aan om autonome beslissingen te nemen en bieden begeleiding bij het maken van keuzes die in lijn zijn met hun waarden en doelen.
  • Bemiddeling: In geval van conflicten tussen cliënten en zorgverleners of dienstverleners kunnen cliëntondersteuners als bemiddelaars optreden om geschillen op te lossen, zoals wanneer iemand andere zorg wenst maar de zorgverlener het daar niet mee eens is.
  • Verbetering van toegankelijkheid: Ze streven naar een betere toegang tot diensten en helpen bij het wegnemen van barrières die cliënten mogelijk ervaren.
  • Ondersteuning bij het opstellen, evalueren en aanpassen van zorgplannen: Deze plannen bevatten afspraken tussen de cliënt en de zorgverlener over de invulling van de zorg.
  • Hulp bij het indienen van een nieuwe Wlz-aanvraag in geval van veranderingen in de situatie.

Samen het verschil maken

De Dag van de Cliëntondersteuning benadrukt hoe essentieel het is voor iedereen om de juiste ondersteuning te krijgen, en viert de inzet van deze onmisbare professionals. Laten we op deze dag stilstaan bij hun geweldige werk en het belang van hun rol blijven onderstrepen.